top of page

7 TIPS voor wie cactussen heeft – met dank aan een cactusexpert

Bijgewerkt op: 2 apr. 2020

Laat jouw gestekelde vriend niet in de steek!

Plantengek, groene Guru en flora-fanaat – Gretta Solie verdient elk van deze titels. Ze is niet alleen eigenaar van Home Grown – een interieurplanten- en bloemenwinkel in LA gespecialiseerd in het beheren en onderhouden van vegetatie voor commerciële en particuliere klanten – ze is ook een gedreven en ervaren cactuskoper!


“Er kruipt veel tijd en zorg in het ontmoeten van kwekers en het uitkiezen van elke cactus die we transporteren”, legt Solie uit. “We moeten ook de plantenmarkt in de gaten houden om te zien wat op een bepaald moment populair wordt. Het is net zoals de aandelenmarkt omdat de prijzen van specifieke planten erg fluctueren afhankelijk van welke trends opkomen en welke planten goed verkopen en welke niet.” Hieronder legt Solie haar extensieve cacti-kennis op tafel door middel van enkele belangrijke tips die van vitaal belang zijn voor het bezitten en onderhouden van deze diverse plantensoort.


1. Achterhaal de naam of soort van jouw cactus.

“Als je een cactus koopt, vraag dan zeker de verzorger of winkel naar de exacte soortnaam van de plant,” adviseert Solie. “Dit is kostbare informatie als je meer wil weten over jouw specifieke cactus, of online algemene verzorgtips zoekt voor jouw cactus nadat je hem in huis hebt gehaald.”



Ontdek hier welke grote soorten wij in huis hebben bij Cactuskiosk!



2. Let op onheilspellende kenmerken voordat je koopt.

Zoals bij elke aankoopt, adviseert Solie dat je jouw gekozen cactus goed bestudeert alvorens hem te kopen. “Als je op zoek bent naar een cactus, maak je dan vooral niet te veel zorgen om imperfecties. Het is normaal dat oudere cactussen littekens hebben – het is een teken van levenservaring. Vermijd daarentegen wel cactussen met verkleuringen, want dit kan wijzen op ongewilde ziektes of ongedierte.”




3. Onderzoek jouw cactus op ongedierte.

“Let goed op de soorten ongedierte die vaker voorkomen op een cactus, zoals Schildluizen, Wolluizen en Spinmijten – maar maak je geen al te grote zorgen als je ze hebt. Er zijn verschillende natuurlijk remedies voor deze vaak voorkomende parasieten, maar daarnaast zijn er ook een hele boel sterkere oplossingen als de besmetting blijft groeien. Normaal gezien, als je er vroeg genoeg bij bent, kan je er makkelijk van af geraken zonder dat je je plant buiten moet gooien.”




4. Geef je cactussen niet te veel water.

Hoewel cactussen heel stevige planten zijn, benadrukt Solie dat “elke cactus verschillende noden heeft, maar de meest voorkomende doodsoorzaak cactussen bij iemand thuis is door overbewatering.”

Voor de ideale zorg stelt ze voor dat je de potgrond helemaal laat opdrogen tussen de keren dat je de plant water geeft. “Probeer intuïtief te zijn en goed aan te voelen wanneer je cactus nog eens water nodig heeft. Sommige cactussen zullen bijvoorbeeld een beetje vergrauwen of lichtjes verschrompelen, een teken dat ze bewaterd moeten worden.”


5. Fel licht is van cruciaal belang.

“Zorg er zeker voor dat je jouw cactus op een plek zet waar helder licht toekomt als je wilt dat hij groeit en verandert”, legt Solie uit. “Sommige cactussen zullen langer overleven in situaties van onderbelichting, maar het is onwaarschijnlijk dat je een sterke groei zal zien in zulke omstandigheden.” Onthoud dat cactussen woestijnplanten zijn. “Als je wilt dat je cactus bloeit, zet hem dan in helder licht”.




Als je op zoek bent naar een mooie, betaalbare cactus die je in het felle licht op je vensterbank wil plaatsen, kijk dan eens in onze categorie cactussen onder €100.


6. Kies je pot zorgvuldig uit.

“Plaats je cactus in een pot waar het water er aan de onderkant weer uit kan lopen. Deze tip is cruciaal om je cactus gezond te houden bij het wateren, omdat de grond zo helemaal kan uitdrogen,” zegt Solie. “Je wilt niet dat er water op de bodem van je pot blijft zitten.” Een overdaad aan water kan tot wortelrot leiden, die je plant kan beschadigen en uiteindelijk doden.




“Cactussen zijn ware meesters wat betreft hun aanpassings- en doorzettingsvermogen. Sommige soorten hebben zich aangepast om in extreme hoogtes te bloeien en zijn in staat te overleven bij temperaturen onder het vriespunt. Andere cactussoorten groeien in de meest afgelegen en kurkdroge woestijnen ter wereld."

7. Laat je niet prikken!

Als je op het punt staat je groeiende cactus te herpotten, is het volgens Solie het beste om krantenpapier te gebruiken om niet geprikt te worden. “Plooi of verfrommel verschillende lagen krantenpapier en wikkel ze rond de plant zodat je hem kan vastnemen zonder je handen pijn te doen. Een andere truc die we toepassen bij het verhuizen van grote cactussen, is het gebruik van verhuislakens die je handen kunnen beschermen van de stekels.”


Ondanks al het bloed, zweet en tranen die gepaard gaan bij het transporteren van een gestekelde cactus toch fan van lange, scherpe naalden? Dan hebben wij een perfecte cactus voor jou: Ralphie (foto), ook wel de toothpick cactus genoemd.


Of heb je kinderen in huis of wil je het liever veilig houden, dan stellen wij als alternatief graag Eleanore voor. Deze Euphorbia Ingens is geen echte cactus maar een vetplant zonder gevaarlijke stekels maar absoluut een prachtig decoratiestuk voor in jouw woonkamer.





Ben je er nog niet helemaal uit? Kijk dan eens in onze cactalogus om een overzicht te krijgen van alle cactussen bij Cactuskiosk. Alvast veel succes op je zoektocht, en houd zeker bovenstaande tips van Solie in het achterhoofd.


107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page